Styrelsen lokalavdelningen Piteå 2014
Ordförande   Gunhild Östling
gunhildostling@telia.com
073 027 86 87
Kassör Arja Henttu Nyberg
0911-106 40, 070-641 06 70
Sekreterare   Berit Högberg
berit.hogberg25@gmail.com
0911–132 30, 070–676 92 30
 
Övriga styrelseledamöter
 
Arja Savela

Annie Persson

Roland Scott

0911–604 74, 070–657 12 25

0911127 82, 070290 20 27

0911186 47, 070526 16 26 

  Greta Björklund

Birgitta Byström

Barbro Holmgren

(Inget telefonnummer)

0911651 42, 070296 58 14

070692 56 42

AKTIVITETER 2015

 
Flykten till ett främmande land

Den här lilla kappan hade Terttu Häggström på sig när hon kom till Sverige som 3-årigt krigsbarn. Om detta och uppväxten i norra Sverige berättade hon för oss som andäktigt lyssnade på Muséet i Piteå onsdagen den 21 oktober.

Terttu Häggström har varit redaktör för boken Finska Krigsbarns Livsberättelser som utgivits  i Tornedalica-serien.

Muséet  i Piteå visar just nu utställningen ”Flykt” och en webb-utställning som kan ses av  alla på http://www.piteamuseum.nu/utstallningar/webbutstallningar/flyktingar-ar-inget-nytt

Ja, tyvärr kan vi konstatera att dagens situation med alla ensamkommande barn på flykt visar att krigens elände återigen drabbar de yngsta!


Terttu Häggströms syster Irja Almgren-Hedman har gjort
omslagsbilden till boken. Terttu har originalet.

Fotograf: Kelu Rothoff

 
 
Intensiv språk- och kulturkurs i svenska 27 juli- 5 aug. 2015/font>
Årets Framnäskurs är genomförd! I år var det ett ungt gäng; bara studenter deltog. 23 stycken, från Finland, Island och 2 utlandsfödda ( från Syrien) pitebor. Alla med svenska språket som gemensam nämnare.

”Det var en jätterolig kurs, vi ville aldrig gå och lägga oss”, sa en av deltagarna. Trots detta fanns de på plats till lektionerna varje morgon kl. 8.30. Det ni!

Läs gärna mer på: http://www.pt.se/ung/svenska-pa-agendan-under-sprakresa-i-pitea-9434746.aspx

Eller på: https://www.pitea.se/Ung--student/Jobb/sommarreportrar-2015/sprakkurs-pa-framnas/#.VcRVyKFvm71

     
Bara glada miner vid samtalsövningarna.


Praktisk språkträning på på Swensbylijda

 

 

Besök hos Pohjola Norden i Äänekoski-Suolahti
Inför årets språk- och kulturkurs på Framnäs gjorde Arja Henttu-Nyberg och Gunhild Östling från Föreningen Norden i Piteå ett förberedande besök i Äänekoski-regionen. Tack vare grundligt förarbete av Seppo Kotaniemi och Henrik Kainberg fick vi möjlighet att träffa alla 18 elever och deras svensklärare. Dessutom gavs möjlighet till ett möte och en diskussion med riksdagsman Sinuhe Wallinheimo angående vikten av språksamarbetet mellan ungdomarna. Konstruktiva och hoppingivande diskussioner fördes även om finansieringen av dylik samverkan.

 

 

Fågelskåderi i Piteå
En vacker majmorgon samlades några entusiaster från Föreningen Norden i Piteå för att identifiera och beskåda vårfåglarna vid Bertnäsfjärden. Där visade sig både fiskgjuse, tornfalkar, skäggdoppingar och annat. Vi kunde lista ett 20-tal arter bl. annat den rödlistade dvärgmåsen!


Familjen Savela och familjen Mård spanar!

 

 

Nordens dag
Den 23 mars firades Nordens Dag traditionsenligt med nordiskt gästabud i Piteå. Elever på Strömbackaskolans Restaurangprogram hade ett temaarbete, ”Matkultur i Sverige, Norden och Världen”, och i samband med detta komponerades och tillagades en lukullisk 3-rätters meny med nordisk prägel. Ett 40-tal pitebor avnjöt! Detta ackompanjerades av en musikalisk trio bestående av Ivar Johansson, Tomas Ekström och Irene Danielsson som bidrog med sång och spel från hela Norden. Ibland föll publiken in i sången också!

Marit Lamberg besökte oss från Luleåkontoret och informerade om föreningen Nordens verksamhet i länet, det nordiska samarbetet och arbetet på Nordkalotten.


Den åländska pannkakan med sviskonkompott
ska strax Marit Lamberg smaka på.

 

 

Årsmöte Lokalavdelningen av Föreningen Norden i Piteå onsdagen den 11 februari 2015

Här avtackas Marianne och Ragnar Mård av Arja Savela. De har tjänat trofast i Föreningen Nordens Styrelse i Piteå under många år.

 

”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”- sjöng Lena Andersson på 70-talet. Den drömmen har nog närts av många- men Christina Borgh-Engman hon genomförde drömmen hon! Färden gick via Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgisistan och den resulterade även i en bok som hon skrev efter sin resa. Om detta – illustrerat med många fina bilder- berättade hon efter Årsmötesförhandlingarna i Piteå.

 

 

Årets intensivkurs i svenska på Framnäs folkhögskola


Årets Intensivkurs i svenska på Framnäs Folkhögskola (28 juli-6 augusti) lockade 20 deltagare; 16 gymnasieungdomar från Äänekoski-området och 4 vuxna. Som ett led i vänortssamarbetet Piteå-Grindavik deltog 2 islänningar.

Praktiska och handfasta övningar utsattes kursdeltagarna för när man intervjuade pitebor på Swensbylijda; här gällde det att begripa sig på hur man separerade mjölk, gjorde takstickor och gräddade ”slobben” o.s.v.

Teoretiska språkövningar drillades deltagarna dagligen i. Under diskussioner, i språklabbet, vid redovisningar m.m.

Storforsutflykt, Noliabesök och andra kringaktiviteter gav lite extra krydda åt kursen.

Trots tropisk värme under kursdagarna genomfördes kursplanen till punkt och pricka!

 

 Nu är vi färdigutbildade! Nu vänder vi Framnäs ryggen!
Nu far vi hemåt!