Lokalavdelning ÖVERTORNEÅ - Föreningen Norden

Övertorneå lokalavdelning av Föreningen Norden startade 1948

FörnamnEfternamnE-postStyrelsen
StigKerttustig.kerttu(at)overtornea.seOrdförande
TomasMörtbergtomas.mortberg(at)tornedalen.seVice ordförande
HanneleTaavoniku-Kassör
RiittaBjörkSekr
ReidarNilsenLedamot
DorisNotlindLedamot

Föredrag av Lars Gyllenhaal
- "Bombningen av Övertorneå 1944"


Lars Gyllenhaal
Föredrag av Lars Gyllenhaal - "Bombningen av Övertorneå 1944"

Om hur bomberna föll 1944 och kartan som ledde till de sovjetiska bombresterna som hittades den 29 maj 2015. Även om andra dramatiska men mindre kända händelser i Övertorneå.

Tid: Torsdag 19 november kl. 18.00

Plats: Nordkalottens kultur och forskningscentrum

Ladda ner pdf

Arrangör är Föreningen Norden Övertorneå, Övertorneå kommun och Nordkalottens kultur och forskningscentrum.

Integrations frågor i Övertorneå
Generalsekreterare Bo Andersson och ordf Stig Kerttu deltog på möte om integrations frågor i Övertorneå den 31 oktober på Gränsälvsgymnasiet.

Kommunen driver ett integrationsprojekt där Föreningen Norden ger möjlighet till samverkan med dem centralt.

31 oktober på Gränsälvsgymnasiet

Barents igår och imorgon
- Lars Gyllenhaal kåserar kring rubriken


Lars Gyllenhaal och stig Kerttu

Foto: Leena Pohjolainen
Barents kännaren Lars Gyllenhaal öppnade EKO kommun veckan med en intressant föreläsning om Barents då, nu och i framtiden. Ett 20 tal lyssnare hade hitta till Nordkalottens kultur och forskningscentra.

Arrangör var Föreningen Norden Övertorneå.

Ragnar Lassinantti
- Förre länsrådet berättar om sin chef,
landshövding Ragnar Lassinantti


Jan-Olov Hedström
Förre länsrådet Jan-Olov Hedström berättade om sin chef Ragnar Lassinantti. Det var en humoristisk och intressant bild Jan-Olov gav av Ragnar.

Föreläsningen gavs i samband med årsmötet 2013-03-27.

Allan Lehto - Årets Nordist i Övertorneå 2010


Övertorneås lokalordförande Stig Kerttu överlämnar diplomet till en glad Allan Lehto.

Foto: Kaija Lindgren
Det blev den mycket kända tornedalsprofilen Allan Lehto från Pello. Nedan styrelsens motivering.

”Allan har verkat och bott i Pello hela sitt liv. Han har ett stort hjärta för detnordiska med verksamheter i de nordiska länderna och Barents- och Nordkalottregionen.Han har genom en egen stiftelse varit påskyndare och stödjareav kultur och näringslivsutveckling på Nordkalotten .Allan är, trots att han är pensionär sedan flera år tillbaka en aktivmänniskamed stort engagemang för samverkan över olika gränser”

Offentliggörandet skedde på restaurang Nordlys på Utbildning Nord i Övertorneå. För att uppmärksamma Nordens Dag har Utbildning Nord idag hissat Finlands, Norges och Sveriges flaggor. Dessutom har Utbildning Nord hörsammat Föreningen Nordens uppmaning att anordna nordiskt gästabud, i år med samiskt tema. Hela veckan kan personal och studerande från Norge, Finland och Sverige äta samisk inspirerad mat.

Fredrik Borelius återuppstod


Åke och Sven Simu roade publiken med sina upplevelser vid möten med Ingemar Borelius farfar.

Text och foto: Rolf Johansson
Föreningen Norden Norrbotten och Tornedalica hade tillsammans med ABF inbjudit Ingemar Borelius att föreläsa kring sin farfar Fredrik Borelius, folkhögskolelärare vid folkhögskolan i Övertorneå under åren 1915-1938. Ett fyrtiotal intresserade sökte sig till Nordkalottens Forskningscentrum.

Ingemar Borelius sammanställde boken Gångstigsbygden, i Tornedalica nr 57, utifrån sin farfars kvarlämnade material som han fann på vinden hemma. Materialet var nedskrivna berättelser och intryck som Fredrik Borelius under sin tid i bygden kom folket mycket nära genom de lokala bygdekurser folkhögskolan anordnade ute i byarna. Vägar var det inte tal om på den tiden utan som bokens titel Gångstigsbygden gällde för människorna att färdas.

Ingemar Borelius föreläsning satte in hans farfars upplevelser i ett större sammanhang och då med tonvikt på de stora omvälvningarna i samhället årtiondena före och efter förra sekelskiftet. Att traditioner som hans farfar kom i kontakt med var lika vanliga hos andra folkslag.

Ett målande exempel var Ingemar Borelius jämförelse då han i sina resor besökt en masai-by i Afrika, traditionerna var lika tydliga där som på hans farfars tid.

Ett roande och avslappnat slut på föreläsningen svarade bröderna Sven och Åke Simu som berättade om sina möten med Ingemars farfar i mitten av 30-talet.

Ingemar hade även tagit med sina två övriga bröder som aldrig tidigare varit i Övertorneå och sett sin fars uppväxtmiljö.